Amanda reser bort 4 veckor






Ändring i tidsplaneringen


Frukosttips till hälsotidningen
1 ägg
2,5 dl mjölk
2 dl havregryn
1 banan
3 tsk kakao
Mixa ihop dessa ingredienser i en stavmixer och avnjut. Perfekt energiuppladdning inför dagens första träningspass!

Fotograf till hälsotidningen
Vi är stolta att få presentera vår trevliga duktiga fotograf Ida Höstman till Amandas & Carinas hälsoprojekt. Välkommen som medarbetare till Sveriges bästa projektarbete läsåret 2011/12!
"Gör dina partynätter nyttigare" - Artikel till hälsotidningen
Visste du att....
...på en utekväll kan du få i dig många hundratals kalorier om du dricker mycket och äter fyllekäk? Alkohol innehåller mängder med kalorier, läsk och utblandning i drinkar innehåller massor av socker, sötningsmedel, e-nummer och kemikalier. En sväng förbi McDonalds på vägen hem gör att du dessutom får i dig farliga transfetter, mättat fett och snabba kolhydrater. Hämtpizzan dagen efter lägger sig inte bara i magen, utan även på magen, och bidrar varje gång till en ökning på ett par extra millemeter runt magen vilket blir många centimeter om året! Här kommer en lista på kalorimängd över några vanliga drycker och mål många får i sig i samband med en partynatt.
2 glas whiskey á 6 cl = ca 250 kcal
5 glas vitt vin á 15 cl = ca 600 kcal
5 starköl á 30 cl = ca 750 kcal
5 drinkar vodka Red Bull (4cl) = ca 1000 kcal
Big Mac med stor pommes frites och stor coca cola, McDonalds = ca 1200 kcal
4 slices hawaii pan pizza, Pizza hut = ca 1000 kcal
2 cheesebugare, Burger King = ca 600 kcal
150g chips (½ påse) = ca 800 kcal
Tips!
Börja kvällen smart. Istället för att dricka öl/drinkar och ha fingrarna i chips- och jordnötskålen så bjud hem vännerna till dig och gör stora tallrikar med exotiska frukter eller skär upp grönsaker att dippa i fräsch tzatziki eller nyttig hummus. Försök skippa alkoholen så gott det går. Men om detta är omöjligt, så välj att dricka ett par egengjorda drinkar hemma som du vet innehållet i, istället för att köpa på krogen. Både plånboken, huvudet och kroppen kommer tacka dig! På natten blir många sugna på salt och fett då de intagit alkohol. Kom då ihåg att de lönar sig i längden att tänka några sekunder extra och göra ett smart val, d.v.s. vänta tills du kommer hem där du förberett ett hälsosammare alternativ.
Exempel:
~ Gör tärningar av halloumiost och squash och stek i havssalt och olivolja. Häll upp i en skål på kvällen innan du går ut och värm upp när du kommer hem på natten.
~ Lägg fetaostbitar i olivolja, havssalt, rosépeppar, chili, och blanda med körsbärstomater och basilika.
~ Koka färska rödbetor och lägg upp på en tallrik med chevreost och nötter som du sen stoppar in i micron innan läggdags.
Recept på nyttiga alkoholfria drinkar proppade med vitaminer och antioxidanter utan socker, sötningsmedel, e-nummer och kemikalier.
Exotic pineapple - 2 drinkar
Mixa 1½ dl kokosmjölk och 3 dl ananasjuice med 100% frukt (utan socker och tillsatser), garnera med ananasskiva och kokosflingor. (Kan lyxas till genom att mixa i lite lättvaniljglass.)
Frozen berrybomb - 2 drinkar
Mixa 400g halvtinade osockrade frysta jordgubbar, hallon och blåbär med pressad citron och krossad is. (Kan lyxas till med lite spritsad grädde på toppen.)
Bananchocococo - 2 drinkar
Mixa 2 små bananer, 2 dl kokoskräm och 2 msk kakao. (Kan lyxas till genom att mixa i lite lättvaniljglass.)
Middagstips till hälsotidningen
600 g laxfilé
200 g fetaost
2 dl lätt crème fraiche franska örter
Skär upp fyra färska laxfiléer, salta & peppra. Lägg laxen i smörade folieknyten, smula över fetaost och häll över crème fraichen. Ställ in i ugnen 200 grader ca 20 min. Servera till ris/potatis och gärna en sallad gjord på tomat och fetaost.

Gröttips till hälsotidningen
1 dl blåbär 1½ dl mjölk 1 msk socker ½ krm salt 2 msk mannagryn ½ dl blåbärsoppa (utan tillsatt socker) ½ dl bär |
Blanda blåbär, mjölk, socker och salt och koka upp i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och vispa ner mannagryn. Koka under omrörning på svag värme ca 5 min. Ät tillsammans med blåbär/hallon och häll över lite blåbärssoppa.

Måltidsschema för hurtbullen
Kvinna 18-60 år, 170cm, 65kg: ca 3700kcal
Man 18-60 år, 185cm, 80kg: ca 4800kcal
Tillriksmodellen: 25% frukt & grönt, 25% protein, 50% kolhydrater
Frukost ska utgöra ca 20-25 % av dagens energiintag
Lunch ska utgöra ca 25-35 % av dagens energiintag
Middag ska utgöra ca 25-35 % av dagens energiintag
Mellanmål utgör resterande ca 10-15 % av dagens energiintag
Frukost (kvinna: ca 700-900kcal, man: ca 900-1200kcal)
Dryck: Alltid ett glas vatten + osötad juice/örtte/mjölk
1. Blåbärsgröt med blåbärssoppa och blåbär + ett ägg + knäckebröd med pålägg
2. "Hurbulle-shaken" och två morötter
3. Havregrynsgröt med banan och hallon, två grova brödskivor med pålägg & grönsaker
4. Omelett med grönsaker och skinka + en ½ burk kesella med bär, honung och kanel
5. Fullkornspannkakor med bär, banan och honung + en bärsmoothie
6. Risgrynsgröt med skirat smör och stekta äppelbitar i kanel + knäckebröd med pålägg
7. Två grova brödskivor med sallad och makrill i tomatsås + äggröra med bacon

Lunch (kvinna: ca 900-1300kcal, man: ca 1200-1700kcal)
1. Spagetti med köttfärssås, knäckebröd med pålägg, majs-, tomat- & gurksallad
2. Matvetesallad med paprika, fetaost, soltorkade tomter, olivet och kycklingbitar
3. Potatis med lövbiff och rödvinssås, vitkål och paprika med olivolja
4. Fullkornspasta med vitvin-gräddsås, kräftstjärtar, saffran, dill + knäckebröd med pålägg
5. Köttfärsbiff med fetaostfyllning, potatis, brunsås + rårivna morötter
6. Fjärilspasta med sås gjort på matlagninsgrädde, lax, ärtor, purjolök, pepparrot
7. Bulgursallad med kycklingbitar, mozarella och tomat, kikärtsröra och tzatziki

Middag (kvinna: ca 900-1300kcal, man: ca 1200-1700kcal)
1. Avocado med skagenröra, gravad lax och ägghalvor med kaviar
2. Gratinerad falukorv med lök och tomat, kokt potatis
3. Fiskgryta gjord på aborre, gös och torsk med ris och sallad
4. Baconlindad kyckling med avokadosallad och pestosnittar
5. Omelett med grönsaker och tonfisksallad med couscous
6. Fläskfilé med ugnsbakade rotfrukter och potatis med chèvreost, honung och valnötter
7. Tigerräkor i vitlöksmarinad, västerbottenpaj och sparris

Måltidsschema för vardagsmotionären
Kvinna 18-60 år, 170cm, 65kg: ca 2400kcal
Man 18-60 år, 185cm, 80kg: ca 3300kcal
Tillriksmodellen: 37,5% frukt & grönt, 37,5% protein, 25% kolhydrater
Frukost ska utgöra ca 20-25 % av dagens energiintag
Lunch ska utgöra ca 25-35 % av dagens energiintag
Middag ska utgöra ca 25-35 % av dagens energiintag
Mellanmål utgör resterande ca 10-15 % av dagens energiintag
Frukost (kvinna: ca 500-600kcal, man: ca700-800kcal)
Dryck: Alltid ett glas vatten + osötad juice/örtte/mjölk
1. Två kokta ägg + en grov brödskiva med pålägg, frukt
2. Rågflingsgröt med keso och bär + knäckebröd med pålägg och grönsaker
3. Turkisk yoghurt med honung, nötter, torkad frukt + en grov brödskiva med pålägg
4. Äggröra med bacon + smoothie gjort på bär och vaniljyoghurt
5. Två brödskivor med keso och avokado + fruktsallad med kokos, linfrön och russin
6. Yoghurt med osötad müsli, kanel och äppelbitar + knäckebröd med pålägg och grönsaker
7. Omelett med grönsaker och skinka + smoothie gjort på bär och vaniljyoghurt

Lunch (kvinna: ca 600-800kcal, man: ca 800-1200kcal)
1. Kokt potatis med laxfilé, sås och avokadosallad
2. Råris med köttbit till tomat-, majs- och gruksallad
3. Fullkornspasta med pesto, pinjenötter, parmesan, kycklingbitar
4. Quinoasallad med bönor, räkor och ricottaost
5. Pastasallad med squash, halloumiost och sparris
6. Bulgursallad med kycklingbitar och fetaost och tzatziki
7. Kikärtsröra med falafel och couscous med sallad och grönsaker

Middag (kvinna: ca 600-800kcal, man: ca 800-1200kcal)
1. Blodpudding med lingon sylt, rårivna morötter och vitkål
2. Libanesisk couscoussallad med keso, oliver, persilja och kycklingbitar
3. Pyttipanna på potatis, chorizokorv och lök, stekt ägg och rödbetor
4. Kyckling med cashewnötter, grönsaker, sweetchilisås, nudlar
5. Taccopaj på fullkornsmjöl, broccoli och bönsallad
6. Ris, gratinerad lax med fetaost och franska örter med tomat-fetaostsallad
7. Torskfilé och persiljesmör med potatismos, sockerärtor, haricot verts och morötter
